Kilka sposobów na niepożądane udostępnienia w sieci

Zdarza się tak, że nasz komputer udostępnia w sieci różne dane bez naszej wiedzy. Bywają to dane firmowe, które pod żadnym pozorem nie powinny być publikowane, lecz dotyczy to również innych poufnych danych. Najbardziej uciążliwe jest to w przypadkach notebooków, które bardzo często podłączane są do różnych (nie zawsze zaufanych) sieci, z czym wiąże się duże prawdopodobieństwo wystąpienia niepożądanych udostępnień. Jak więc uporać się z wysyłaniem danych do sieci?

Najważniejszym krokiem w zmierzeniu się z tym problemem jest sprawdzenie wszystkich ustawień udostępniania plików w systemie. Aby mieć dostęp do całej listy udostępnień należy przywołać Konsolę Zarządzania komputerem. W tym celu prawym przyciskiem myszy klikamy na ikonę "Mój Komputer" i wybieramy polecenie "Zarządzaj". Następnie rozwijamy listę "Narzędzia systemowe", klikamy na "Foldery udostępnione", a później "Udziały". W ten sposób dotrzemy do spisu plików i folderów, które są obecnie udostępniane. Udostępnienia oznaczone znakiem "$" możemy pominąć, ponieważ są to udostępnienia administracyjne. Jeśli uznamy, że któryś folder/plik udostępniany jest niepotrzebnie, klikamy na niego prawym przyciskiem myszy i wybieramy polecenie "Zatrzymaj udostępnienie".

Kolejnym sposobem na uniknięcie niechcianych udostępnień jest ograniczenie grona użytkowników, którzy są upoważnieni do korzystania z naszych plików. Jest to równie proste, jak powyższe operacje. Prawym przyciskiem myszy klikamy na interesujący nas plik lub folder i wskazujemy polecenie "Właściwości". W oknie właściwości wybieramy kartę "Uprawnienia udziału". Tam możemy już wedle własnych preferencji zdefiniować nowe prawa dostępu.

Możemy również wprowadzić zmiany w ogólnych ustawieniach udostępniania. Istnieje możliwość całkowitego wyłączenia udostępniania lub domyślnego udostępniania folderów. Dobrze jest też wyłączyć zdalny dostęp do systemu. Aby to zrobić otwieramy aplet "System" znajdujący się w "Panelu sterowania", tam wybieramy kartę "Zdalny". Wystrzegajmy się ustawienia, które pozwala na zdalny dostęp do komputera użytkownikowi "Gość". To konto jest domyślnie zablokowane i niech tak pozostanie.

Źródło

www.firma.wieszjak.pl